Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Bosna i Hercegovina puna arheološkog blaga

#1 von Priceljubiv 85 , 13.05.2007 22:20

Bosna i Hercegovina je postala veliko arheološko nalazište, istraživanja i otkrića se dešavaju na raznim lokalitetima, a nerijetko se dogodi da građani čak i u svojim dvorištima pronalaze ostatke povijesti i vrijedne predmete koji su svjedočanstva drevnih vremena.
I arhelozi tvrde da BiH ima veoma mnogo arheloških nalazišta, te pozivaju građane da sve što pronađu od predmeta donesu u muzeje. Za ostatke starih građevina nadležni su zavodi za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa RS i FBiH. Stručnjaci, ipak, upozoravaju građane da ne očekuju previše od pronalska u dvorištu, naročito ne da se obogate.

Bogatstva Hutovog blata

Desilo u Hutovom blatu, nedaleko od Čapljine, najnoviji je pronađeni arheološki lokalitet u BiH, koji bi svojim značajem mogao nadmašiti sva dosadašnja nalazišta u našoj državi. Stručni arheološki tim, predvođen mr Snježanom Vasilj, nedavno je na ovom lokalitetu na dnu jezera (na oko osam metara dubine ispod mulja i blata), pronašao savršeno očuvane ostatke brodova starih 2.100 godina, za koje znanstvenici tvrde da pripadaju ilirskim plemenima koja su naseljavala ovo područje. Još nije potvrđeno da brodovi pripadaju Ilirima, ali svi arheološki dokazi upućuju na to.

Nalazište je senzacionalno tim prije što je, kako tvrde stručnjaci, prvi put u povijesti da su otkriveni ilirski brodovi, za koje se do sada znalo samo iz grčkih i rimskih opisa.

No, to nije sve. Na ovom lokalitetu znanstvenici su pronašli prije nekoliko dana ilirsku gradinu (naselje) i groblje (također staro oko 2.100 godina), a vjeruju kako je na ovom jezeru postojala i luka.

Najstariji ostaci od prije 100.000 godina

Zilka Kujundžić-Vejzagić kaže da su najstariji arheološki ostaci u BiH pronađeni kod Bosanskog Šamca i pretpostavlja se da su stari oko 100.000 godina. U bijambarskoj pećini pronađeni su arheološki ostaci iz paleolita, stari do 13.000 godina. Na lokalitetu Pod lipom kod Sokoca pronađeni su ostaci neandertalca stari 40.000 godina. Kujundžić-Vejzagićeva kaže da sjeverna Bosna i područje Hercegovine obiluju ostacima iz najstarijih vremena.

Priceljubiv 85

   

Velicanstven dogadjaj u Svemiru
Sarajevo: Jenjava epidemija trovanja salmonelom,

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen