Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Miroslav Lajčak novi visoki predstavnik za BiH

#1 von Priceljubiv 85 , 14.05.2007 14:05

- Novi visoki predstavnik, slovački diplomata Miroslav Lajčak, u petak je izabran na tu dužnost, otkrivajući šta namjerava raditi u Bosni i Hercegovini i na koji način.
Lajčak perfektno govori bosanski jezik i na sva pitanja odgovora bez imalo okolišanja.

- Kakvom vidite trenutnu situaciju u BiH?

Imam izuzetno poštovanje prema Bosni i Hercegovini. Ona je prošla kroz vrlo teška vremena i sada je u fazi kada odlučuje o svojoj budućnosti. Ta odluka je u vašim rukama i tako će ostati. Ona zavisi od odgovornosti i pameti vaših političara, ali i uticaja javnog mnijenja. Osjećam i ogromnu odgovornost prema misiji koja je preda mnom. Svjestan sam svih kompetencija koje imam na raspolaganju, kao i očekivanja domaće i međunarodne javnosti. Vjerujem da ćemo biti u stanju zajedno sarađivati na takav način da će to biti uspješno za BiH. Vrijeme od imenovanja do preuzimanja dužnosti iskoristiću na najbolji mogući način. Pripremat ću se za misiju, razgovarati sa svim relevantnim igračima na terenu, tako da od 1. jula možemo odmah početi s ozbiljnim radom.

- Šta ćete to raditi?

Ne bi bilo ozbiljno da sada iznosim svoje stavove prema ključnim pitanjima važnim za BiH. Još nisam stupio na dužnosti, u BiH je na dužnosti do 30. juna aktuelni visoki predstavik koji govori u ime međunarodne zajednice i ja to poštujem.

- Hoćete li se koristiti bonskim ovlastima?

Ne trebamo špekulisati. Rekao sam već da sam svjestan svih svojih ovlasti i kompetencija. Naravno da nemam namjeru kazati da neću koristiti neke ovlasti. One su mi i date da bih ih koristio ako to bude potrebno. No, ne trebamo špekulisati tim povodom.

- Možete li biti eksplicitini, ipak. Vaš prethodnik rekao je da se neće koristiti tim moćnim instrumentom...

Ni u kojem slučaju ne odbacujem niti isključujem mogućnost posezanja i za tim ovlastima. Pa, i imam ih da bih ih koristio kad god je potrebno.

- Radite li na planu aktivnosti?

Pripremam se za to i iskoristit ću vrijeme do 1. jula da se od prvog dana počnemo baviti ozbiljnim poslom. Kako će se to zvati, plan ili nešto drugo, prerano je reći. No, logično je, i od mene se očekuje, da znam šta ću i kako raditi, da imam koncepciju i plan.

- Da li je Vaše imenovanje rezultat dogovora Slovačke i EU. Ako ona podrži nezavisnost Kosova, Vi dobivate mjesto u BiH?

To je potpuna glupost! Smiješno je da neko špekuliše na takav način.

- Prošli mandat specijalnog izaslanika EU za Crnu Goru pokazao je da ste veoma dobri u razdvajanju država. Ne bojite se da biste se mogli naći u sličnom iskušenju u BiH?

Ovo mi se na Balkanu dopada. To je mjesto raj za špekulacije. Dobar sam posao uradio u Crnoj Gori tako što smo postigli sporazum koji su svi poštovali i igrali prema pravilima. Pokazalo se da se i u ovom području stvari mogu rješavati demokratski, na osnovu dogovora koji su svi ključni akteri unaprijed prihvatili i poštivali do kraja. Rezultat nije bitan, bitno je da je on proizašao iz jednog takvog procesa.

Znam šta mi je mandat

"Nije u mojoj tradiciji da partnerima šaljem poruke putem medija. Premijer Milorad Dodik kazao je da od novog visokog predstavnika očekuje da provodi aktivnosti u okviru svog mandata. To ja i namjeravam učiniti. Nemam namjeru izaći van njega. Moj mandat dovoljno je širok da mi daje veliki manevarski prostor".

Kosovo i BiH

"Kosovo nema veze sa BiH. Vaša zemlja ima svoje zadatke i izazove, prošla je kroz teška iskušenja i svi u BiH i oko nje znaju čime se trebamo baviti i na šta se fokusirati. Ne treba previše špekulisati, niti tražiti paralele tamo gdje ih nema".

Priceljubiv 85

   

Probni baloni Milorada Dodika
Osuđen na 15 godina zatvora

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen