Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Probni baloni Milorada Dodika

#1 von Priceljubiv 85 , 14.05.2007 14:18

Prvi među Srbima, Milorad Dodik, jučer je u svom prepoznatljivom, kabadahijskom stilu poručio da je "RS iznad EU". Ne libeći se ni trenutka, priprijetio je i novom visokom predstavniku koji dolazi u BiH u junu da pripazi kako će se ponašati.
U prijevodu, ili će se igrati prema političkim pravilima vladara iz Laktaša, ili BiH ostaje crna rupa u regionu. A u slučaju takvog raspleta, to bi značilo i eventualno novi produžetak mandata OHR-a i više posla za Amerikance, koji odavno kane prepustiti domaćim političarima da vode zemlju. Ni jednima ni drugima takav scenario ne odgovara. Posebno što niko sebi ne želi upisati minus u diplomatskoj karijeri i ostaviti u BiH nedovršen posao.

Pod sve učestalijim i žešćim pritiscima međunarodne zajednice, koja traži usvajanje reforme policije i Ustava, premijer manjeg bh. entiteta požurio je da iznese svoje maksimalističke zahtjeve kada je riječ o ova dva po BiH ključna pitanja.

Dodik je tako najavio da će uskoro tražiti vraćanje određenih nadležnosti sa države na entitete. Koje, nije precizirao. Posve jasno i zašto. Njegova ponuda znači tek učvršćivanje pregovaračke pozicije u maratonskim razgovorima o reformama koje uskoro kreću. Tražim sve, dobijem taman onoliko koliko sam i zacrtao.

Iza njegove teze o konfederalnom uređenju BiH također se krije zamka. On nudi Hrvatima formiranje trećeg entiteta, ali samo na teritoriji Federacije. Očito, nije Dodik baš toliko velikodušan prema Hrvatima pa se, eto, kao bori za njihova prava. Ponudom za treći entitet on isključivo ima namjeru spasiti svoje carstvo - RS.

Rezime njegovog jučerašnjeg nastupa pred novinarima bio bi puštanje političko-marketinškog balona kojim će pokrenutii po njegovu poziciju važne stvari.

Srbe uvjeriti da je ispravno što su glasali za njega, Bošnjacima dati do znanja da se ne zaluđuju utopističkim teorijama da je spreman na multietničku i građansku državu, Hrvatima da u njemu imaju saveznika u borbi za treći entitet, a Amerikancima i OHR-u kako je spreman ući u reforme - naravno, prema pravilima koja on piše.

Priceljubiv 85

   

Stanovnoci Papue Nove Gvineje se voze na kokosov
Miroslav Lajčak novi visoki predstavnik za

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen