Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Stanovnoci Papue Nove Gvineje se voze na kokosovo ulje!

#1 von Priceljubiv 85 , 14.05.2007 14:32

Stanovnici otoka Bougainvillea, dijela Papue Nove Gvineje, pronašli su rješenje za visoke cijene pogonskog goriva za njihova vozila - kokosovo ulje, pišu britanski mediji.
Do sada su izgradili nekoliko mini-rafinerija koje proizvode kokosovo ulje, a koriste ga u zamjenu za dizel gorivo. Policijska vozila, vozila hitne pomoći, svećenici i lokalno stanovništvo već neko vrijeme koristi tim novim gorivom.

Stanovništvo Bougainvillea na zamisao o upotrebi novog goriva za vozila došlo je nakon što već četiri godine njihov svakodnevni život neprestano ovisi o uvozu skupog diesela. Zbog povremenih nestašica znalo se dogoditi da mnogi poslovi u ovome dijelu Papue Nove Gvineje moraju biti obustavljeni. Jednu od kokosovih mini-rafinerija vodi njemački imigrant, inženjer Matthias Horn koji je izjavio da zainteresovanih za gorivo već ima i u inostranstvu, Iranu i nekim evropskim zemljama.

"Zar nije dobro kad možete kazati da vam automobil vozi na gorivo koje samo pada sa stabla", kaže u šali Horn. No, navikao se na zadirkivanja jer kako sam kaže, neki ga nazivaju "ludim Nijemcem" te ga pitaju "kako može činiti takve stvari svom "ljubimcu" - napuniti mu rezervoar nekakvim kokosovim sokom na kojemu se obično prži riba".

Važno je spomenuti da ovo nije prvi put da se u Bougainvilleu koristi kokosovo gorivo. Tokom građanskih nemira i borbe za nezavisnost devedesetih godina prošlog vijeka, kada je u sukobima poginulo nekoliko hiljada ljudi, stanovništvo je bilo prisiljeno diesel zamijeniti alternativnim gorivom, a za to je tada izbor pao na kokosovo ulje.

Priceljubiv 85

   

Rusi namjeravaju zeljeznickom prugom povezati Az
Probni baloni Milorada Dodika

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen