Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Rusi namjeravaju zeljeznickom prugom povezati Aziju i Ameriku

#1 von Priceljubiv 85 , 14.05.2007 14:40

Ruski funkcioneri vrlo su ambiciozno najavili gradnju najvećeg tunela na svijetu koji bi prolazio ispod Beringova tjesnaca i kojim bi se povezali Azija i Sjeverna Amerika. U tunelu bi se izgradio naftovod, provukli optički kablovi i izgradila željeznička pruga kojom bi se u budućnosti povezao grad New York sa azijskim i evropskim gradovima.

Tunel bi bio dugačak 102 kilometara i vrijedan 65 milijardi dolara.

Iako je najavljeno da se ovakav megaprojekat radi samo zbog unapređenja distribucije plina za Sjevernu Ameriku iz Rusije kako bi se revitalizovao istok Rusije, kritičari tvrde da je u pitanju običan blef koji bi trebao uplašiti Evropu i natjerati je na potpisivanje dugoročnih ugovora o snadbjevanju ruskim plinom ili će u suprotnom veće količine biti transportirane ovim budućim pravcem u Sjevernu Ameriku.

U prilog im govori i činjenica da mnogi ruski naftni predstavnici nisu niti čuli za plan.

"Nikada nisam čuo za taj plan", rekao je za londonski "Times" Sergej Grigorijev prvi čovjek Transnefta, kompanije koja je uz rusko ministarstvo trgovine navedena kao investitor. Plan pod nazivom "Megaprojekat ruskog istoka" biće u Moskvi u utorak predstavljen američkim i kanadskim predstavnicima.

Ovo nije prvi put da se spominje ovakva ideja povezivanja Sjeverne Amerike i Azije preko Beringova tjesnaca. Još je 1905. godine ruski car Nikolaj II imao slične planove, ali ga je omeo početak Prvog svjetskog rata i Oktobarska revolucija.

Priceljubiv 85

   

SNSD zagovara tri federalne jedinice u BiH
Stanovnoci Papue Nove Gvineje se voze na kokosov

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen