Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

SNSD zagovara tri federalne jedinice u BiH

#1 von Priceljubiv 85 , 15.05.2007 00:50

Član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić predstavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci princip federalizacije BiH za koji se zalaže njegova stranka, a prema kojem bi BiH bila podijeljena na tri federalne jedinice: RS, Federaciju BiH i "Herceg-Bosnu".
Politički krugovi

On tvrdi da su ovakve ideje SNSD-a nastale iz činjenice da "pojedini politički krugovi iz Sarajeva žele protivustavnim prenosom nadležnosti sa entiteta na državu napraviti islamsku republiku od BiH".

"Zalažemo se za donošenje novog ustava BiH koji će biti izglasan u domaćim institucijama vlasti, uz učešće međunarodne zajednice, a kojim će međuentitetska dejtonska linija biti sastavni dio uređenja BiH i trajno nepromjenjiva. Prilikom federalizacije neće se pomjerati entitetske granice te neće biti nikakve razmjene teritorija među entitetima", pojasnio je Vasić SNSD-ov koncept.

Prema predloženim ustavnim izmjenama, zastupljenost u izvršnoj vlasti federalnih jedinica ostvaruje se na osnovu jedne trećine predratnog postotka stanovništva i osvojenih mandata, a odluke o spajanju kantona, odnosno županija, o formiranju ili statusu federalne jedinice donosile bi skupštine entiteta, odnosno kantona.

Zvanični razgovori

"BiH bi prema ovom konceptu mogla biti sastavljena od tri federalne jedinice, a bosanska federalna jedinica mogla bi obuhvatiti Unsko-sanski, Srednjobosanski, Zeničko-dobojski, Bosanskopodrinjski, Tuzlanski i Sarajevski kanton. "Herceg-Bosni" mogli bi pripasti Posavski, Livanjski, Zapadnohercegovački i Hercegovačko-neretvanski kanton", istakao je Vasić.

On je naglasio da njegova stranka, SNSD, još nije obavila nikakve zvanične razgovore o novom ustavnom modelu.

Priceljubiv 85

RE: SNSD zagovara tri federalne jedinice u BiH

#2 von Priceljubiv 85 , 15.05.2007 00:52

Ovako prema njima treba vrsiti promjenu Ustava....i sprovesti ustavne reforme...

Priceljubiv 85

   

SDA odbacuje predlog SNSD-a
Rusi namjeravaju zeljeznickom prugom povezati Az

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen