Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

SDA odbacuje predlog SNSD-a

#1 von Priceljubiv 85 , 15.05.2007 00:56

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović "sa gnušanjem je odbacio inicijativu SNSD-a, koji stremi federalizaciji BiH", odnosno formiranju tri federalne jedinice: RS, Bosna i "Herceg-Bosna".
Buduće uređenje

"Takva inicijativa usmjerena je ka razgradnji BiH. Cilj reformi je da se BiH reintegriše, a ne da se dezintegriše. Prijedlog SNSD-a vodi ka dezintegraciji i podjeli BiH", kazao je Džaferović.

On je istakao da SDA ima jasne stavove u vezi s budućim ustavnim uređenjem BiH.

"BiH bi u budućnosti trebala biti uređena po principu multietničkih regija zasnovanih na ekonomskom, geografskom, komunikacijskom i drugim kriterijima, na osnovu kojih se formiraju regije u savremenom svijetu", rekao je Džaferović, podsjećajući da je Evropska komisija već označila pet ekonomski održivih regija, što može poslužiti kao formula za buduće uređenje BiH.

Za regionalizaciju BiH po ekonomskom principu zalažu se i u Stranci za BiH, čiji je potpredsjednik Beriz Belkić istakao da je SNSD-ovo viđenje budućeg uređenja BiH sasvim suprotno onom kakvim ga vidi SBiH.

Nepotrebna priča

"SNSD-ov prijedlog je apsolutno neprihvatljiv. On vodi ka potpunoj etničkoj podjeli BiH. To bi bila ovjera projekata započetih prije 15-20 godina", kazao je Belkić, ističući kako i ovaj prijedlog SNSD-a predstavlja jednu u nizu nepotrebnih priča koje doprinose samo dizanju tenzija u BiH.

U PDP-u se i dalje preferira entitetsko uređenje BiH. Slobodan Nagradić, član Glavnog odbora PDP-a, ističe da su trenutno još sve opcije budućeg uređenja otvorene za razgovor te dodaje kako je mnogo bitnije kakve će nadležnosti imati određeni dijelovi BiH nego hoće li se oni nazivati entitetima, federalnim jedinicama...

HDZBiH za drugačiju federalizaciju

Hrvatska demokratska zajednica BiH, kao i SNSD, zalaže se za federalizaciju BiH, ali ne baš po istom sistemu.

"Zalažemo se za BiH sastavljenu iz tri ili više federalnih jednica i distrikta Sarajevo, i to stoji u našoj programskoj deklaraciji. Ne slažem se da bi takvo uređenje dovelo do stvaranja etnički čistih dijelova, već bi omogućio većinskom narodu u jednoj jedinici da i tamo gdje nije u većini može biti u potpunosti konstitutivan", smatra potpredsjednik HDZBiH Davor Čordaš.

Priceljubiv 85

RE: SDA odbacuje predlog SNSD-a

#2 von Priceljubiv 85 , 15.05.2007 00:57

Ovako reaguju Stranka za BiH i SAD.

Priceljubiv 85

   

Očekuje nas najtoplije ljeto ikada
SNSD zagovara tri federalne jedinice u BiH

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen