Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Novo o raku

#1 von Priceljubiv 85 , 18.05.2007 23:27

Laboratorijska pogreška dovela je naučnike do epohalnog otkrića na području borbe protiv raka, javljaju američki mediji.

Naučnicu Katherine Schaefer prvotno je ozlovoljila činjenica da je "ubila" stanice raka koje je uzgajala za svoje istraživanje, ali onda je postala svjesna činjenice da bi upravo to mogao biti način borbe protiv tumora koji su postali otporni na lijekove.

Schaefer je pokušavala pronaći lijek za suzbijanje upala koje se javljaju kao posljedica Chronove bolesti, a koje uzrokuju jake bolove i dijareju.

Stanice raka je koristila kao modele na kojima je testirala smjesu pod nazivom PPAR-gama modulator, koja nikad ranije nije razmatrana kao mogući lijek.

"Napravila sam grešku u izračunu i upotrijebila preveliku količinu, pa su moje stanice raka uginule." - rekla je Schaefer.

Nakon nekoliko dodatnih testiranja, Schaefer i njen tim sa Univerzitetskog medicinskog centra Rochester u New Yorku, ustanovili su da smjesa ubija "gotovo svaku epitelnu stanicu tumora".

Za sada je testiranje izvršeno na miševima pokazalo kako su uspješno izliječeni od karcinoma, bez ikakvih dodatnih nuspojava.

Schaefer je objasnila kako PPAR-gama modulator djeluje na principu "slamanja ovojnice oko karcinoma". Zašto nova smjesa potiče ovojnicu karcinoma na samouništenje, još uvijek nije poznato, pa će se sigurnosna testiranja na miševima nastaviti.

Naučnici se nadaju kako će ovo otkriće pomoći u borbi protiv karcinoma debelog crijeva, jetre, jednjaka i kože.

Priceljubiv 85

   

Moguca smjena Milorada Dodika!!!
Google postaje univerzalni pretraživač

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen