Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

BiH: U Unsko-sanskom kantonu proglasena epidemija bruceloze

#1 von Enis , 06.06.2007 11:41

Na podrucju Unsko-sanskog kantona danas je proglašena epidemija bruceloze zbog sve veceg broja oboljelih životinja i ljudi. Trenutno je oko 150 osoba oboljelo od ove zarazne bolesti, a 28 ih je hospitalizirano u Kantonalnoj bolnici u Bihacu.

Ovo je receno na danas održanom sastanku Kriznog štaba u Zavodu za javno zdravstvo USK-a, kojem su prisustvovali i federalni epidemiolog dr. Zlatko Puvacic, te federalni i kantonalni ministar zdravstva Safet Omerovic i Mustafa Avdagic.

Kako je istaknuto, situacija je dodatno pogoršana na podrucju opcina Bihac, Cazin i Sanski Most. Do sada je u Kantonalni zavod za javno zdravstvo pristiglo 139 prijava oboljelih osoba. Od toga iz Cazina 42, Bužima 35, Sanskog Mosta 25, Bihaca 18, Kljuca 9, Bosanske Krupe 8 i Velike Kladuše 2, dok zaraženih od bruceloze trenutno nema samo u Bosanskom Petrovcu.

Iako su zdravstveni radnici poduzeli sve preventivne mjere, kazao je dr. Puvacic, te postigli visoku kvalitetu lijecenja oboljelih, danas su dogovorene i konkretne mjere s Veterinarskim zavodom, tako da ce u narednom periodu snositi odgovornost ne samo individue nego i institucije, jer u protivnom kantonu prijeti više od 500 oboljelih od ove bolesti.

Mada je medicinski dio dosta dobro odraden, uocen je problem u dijagnostici, jer Zavod ne posjeduje dijagnosticku aparaturu za rano otkrivanje bruceloze. Na zahtjev ministra Omerovica, Vlada Federacije BiH odobrila je potrebne iznose za nabavku tog aparata, koji ce za desetak dana biti i instaliran u Kantonalnoj bolnici.

Uspostavljeno je pravilo koordinacije i odgovornosti, a krajnji koordinatori ce biti federalni ministar i Vlada Federacije. Najavljeno je da ce se u naredna tri do cetiri dana izvršiti eutanazija svih zaraženih životinja kako bi se maksimalno smanjili izvori i putevi prenošenja.

Iako se trenutno prevenstveno radi na zdravstvenoj prevenciji i suzbijanju daljeg širenja bruceloze, eutanazija zaraženih životinja kod farmera prouzrocit ce i ekonomske gubitke.

Za tu namjenu Federalna vlada je izdvojila oko 800.000 KM, što je nedovoljno, smatra ministar Omerovic.

Stoga je prijedlog ministarstava, a koji ce nadaju se usvojiti i Vlada, da se Civilna zaštita i njena sredstva ukljuce u refundaciju i sanaciju ovih problema.


Anela volimte srcem i dusom,a ne rijecima..
Zivote moj..Zauvijek Tvoj Enis..

Enis  
Enis
Vlasnik&Super Admin...
Upisi:1.015
Registrovan na 06.05.2007

RE: BiH: U Unsko-sanskom kantonu proglasena epidemija bruceloze

#2 von Anella , 06.06.2007 11:50

joooo Boze moj pa sad i zaraza naisla im cccjadan narod...

Anella

RE: BiH: U Unsko-sanskom kantonu proglasena epidemija bruceloze

#3 von Enis , 06.06.2007 11:53

i zaboravila si da naglasis jos jadna bosna...


Anela volimte srcem i dusom,a ne rijecima..
Zivote moj..Zauvijek Tvoj Enis..

Enis  
Enis
Vlasnik&Super Admin...
Upisi:1.015
Registrovan na 06.05.2007

   

Nakon 40 sati na nogama i sam morao na operaciju
Radnicima prisjelo slavlje u "Dallasu"

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen