Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Tužba protiv Holandije i UN zbog Srebrenice

#1 von Anella , 06.06.2007 12:23

Munira Subašić, u ime porodica žrtava ubijenih u Srebrenici, predstavnici advokatskih timova iz Holandije i BiH jučer su zajedno u zgradi holandskog parlamenta predali tužbu protiv Holandije za suodgovornost u zločinu genocida u Srebrenici.


Iako su mnogi mediji objavili da se radi o tužbi pred Međunarodnim sudom pravde, ipak je riječ o građanskoj parnici pred nižim haškim sudom, što iz srebreničkog udruženja objašnjavaju nesporazumom.


Dokument na više od 250 stranica u ime holandske vlade primili su premijerov savjetnik Van Ek (Van Eck) i predstavnik ministarstva vanjskih poslova.
Predaji tužbe prethodile su mirne demonstracije oko 300 Srebreničanki i Bosanaca iz Holandije na centralnom haškom trgu Het Plein, gdje su nosili transparente optužbi na račun holandske vlade i holandskog bataljona iz Srebrenice.
- Suština tužbe građena je na propustima holandske vlade u julu 1995. godine, koja nije spriječila teški zločin - rekao je advokat Miro Kebo.
U tužbi su iskorišteni zvanični izvještaji UN-a, francuskog i holandskog parlamenta, kao i sve dostupne činjenice.
Novinarima je bio zabranjen pristup u parlament prilikom predaje tužbe Munire Subašić i advokata, a sam čin trajao je vrlo kratko.
- Predstavnici holandske vlade dali su garancije da će još istog dana tužba biti predana premijeru Jan Peteru Balkenendeu - istakao je Semir Guzin, zastupnik advokata iz BiH, koji tvrdi da je opcija vansudske nagodbe uvijek otvorena iako su predstavnici Holandije to odbili još 2004. godine.

Ponižavajući prijem

U pet autobusa koji su krenuli iz BiH bio je i manji broj srebreničkih mladića koji su izgubili roditelje u julu 1995. godine. Svi oni naišli su na ponižavajući prijem i tretman u Hagu od dolaska u nedjelju popodne.
Iako su dobile instrukcije od advokata da ne pričaju, neke Srebreničanke otvoreno su za "Dnevni avaz" iznijele razočarenje lošim smještajem i slabom organizacijom puta.

Advokatski timovi iz Holandije i BiH

"Van Diepen / Van den Kroef" najveći je nezavisni advokatski ured u Holandiji i njega su jučer predstavljali Aksel Hagedorn (Axel) i Marko Geritsen (Marco Gerritsen). Advokatski tim iz BiH bio je u punom sastavu: Mensur Džonko, Semir Guzin, Faruk Ćupina i Miro Kebo.
Bude li materijalne odštete preživjelim Srebreničanima, što i jeste jedan od ciljeva tužbe, advokatski timovi zajedno bi trebali dobiti tri posto od sume koju bi isplatila holandska vlada. Za sada, tvrde mostarski advokati, oni sve plaćaju iz svog džepa, dok njihove kolege iz Holandije dobivaju uobičajenu naknadu od države u ovakvim predmetima.

Anella

RE: Tužba protiv Holandije i UN zbog Srebrenice

#2 von Enis , 06.06.2007 12:27

to je trebalo kad i kad da se uradi...
jer samo oni koji su tam bili su sa srbima saradjivali i lovu uzimali...
i oni su unistili i pobili taj neduzni narod u srebrenici sto je bio...
da su radili svoj poso kako treba nebi bilo toliko nestali....
zalosno je to sto se desilo...
ja znam po meni i mojoj familiji koliko smo izgubili ih u ovom slucaju...
nebi zelio dalje da pisem jer...nista....


Anela volimte srcem i dusom,a ne rijecima..
Zivote moj..Zauvijek Tvoj Enis..

Enis  
Enis
Vlasnik&Super Admin...
Upisi:1.015
Registrovan na 06.05.2007

   

Banjalučkom sudu stigle tužbe bivših logora
Nakon rođenja desetog djeteta porodice iz P

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen