Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Banjalučkom sudu stigle tužbe bivših logoraša! RS će morati platiti više stotina miliona maraka

#1 von Anella , 06.06.2007 12:26

Savez logoraša BiH podnio je jučer banjalučkom Osnovnom sudu 2.128 tužbi kojima logoraši i njihove porodice traže od RS naplatu štete za vrijeme koje su proveli u logorima u manjem bh. entitetu.
Murat Tahirović, predsjednik Saveza, očekuje pozitivan ishod, jer svaku tužbu prati odgovarajuća medicinska dokumentacija i potvrde Međunarodnog komiteta Crvenog križa.
- Valjda će sada, kada smo tužili RS, konačno neko pokušati da riješi pitanje ovih ljudi koji su dio rata proveli u kazamatima širom RS i izašli s trajnim psihičkim i fizičkim posljedicama - kaže Tahirović.


Da RS neće biti jedina koja će barem finansijski podnijeti odgovornost za zločine, potvrđuje advokat Josip Slavić, zastupnik Saveza logoraša BiH.
- Tužit ćemo sve države za koje se ispostavi da su državljane BiH držale u logorima ili ih isporučivale Vojsci RS. To se odnosi na Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, za koje imamo sigurne dokaze da su to činile - poručuje Slavić.
Do zaključenja glavnog pretresa ova naknada, dodaje Slavić, može porasti na više stotina miliona maraka samo u RS.
- Tužit ćemo i Federaciju BiH zbog logora u Cazinskoj krajini, na osnovu krivice Fikreta Abdića, koju je dokazalo hrvatsko pravosuđe - kaže Slavić.

Milan Tegeltija, predsjednik Osnovnog suda, kazao nam je da će zbog novonastale situacije, ali i neriješene 81 hiljade drugih predmeta, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) i Vlada RS morati naći rješenje za zapošljavanje novih sudija.
- Bez još kadra, to nećemo lako riješiti - rekao je Tegeltija.

Odšteta koju logoraši traže jednaka je standardima zemalja Evropske unije.
- Za dan proveden u logoru, odštetni zahtjev je 600 maraka te još 400 maraka za bolove. Također, tražimo da u zavisnosti od povreda i straha bude određena naknada od 10.000 eura za svaki slučaj. Ako je neko izgubio člana porodice u logoru, preživjeli članovi domaćinstva trebaju dobiti 120.000 maraka i 5.000 za troškove sahrane - istakao je Slavić.

Anella

RE: Banjalučkom sudu stigle tužbe bivših logoraša! RS će morati platiti više stotina miliona maraka

#2 von Anella , 06.06.2007 12:28

Ja se nadam da ce RS. morati da plati lovu onima koji su u logorima bili i.t.d.... i ako se psiha covjeka, izgubljena noga ili slicno sa parama ne moze kupiti...
ali ako RS. bude morala da plati te pare, to znaci da je kriva i da se mora da ukine...
znaci ukid rep. srpske i pare

Anella

   

Mohammed: Najpopularnije ime za dječake u B
Tužba protiv Holandije i UN zbog Srebrenice

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen