Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Pilići otkrili Ameriku pre Kolumba

#1 von Enis , 09.06.2007 01:28

Pilići otkrili Ameriku prije Kolumba


Pilići su stigli u Ameriku pre Kristofera Kolumba, a doneli su ih Polinežani, tvrde naučnici sa Novog Zelanda. Do sada se smatralo da su pilići u Novi svet stigli sa prvim španskim ili portugalskim istraživačima oko 1500. godine. Međutim kada je Huan Pisaro stigao u carstvo Inka 1532. godine otkrio je da je lokalna populacija već uveliko konzumira pileće meso, što je pokrenulo pretpostavku da je ta vrsta živine doneta mnogo ranije. Tu tezu potvrdile su pileće kosti poreklom sa Polinezije koje je na tlu današnjeg Čilea nedavno otkrio istraživački tim predvođen profesorkom Alis Stori sa univerziteta u Oklandu na Novom Zelandu. Starost kostiju pronađenih na poluostrvu Arauko na jugu Čilea ustanovljena je radiokarbonskom metodom kojom je utvrđeno da potiču iz vremenskog perioda koji se kreće od 1321. do 1407. godine kada ni Španci ni Portugalci još nisu kročili na tle Amerike.

DNK analiza kostiju pokazala je njihovu identičnost sa kostima pilića pronađenih na ostrvima Tonga i Samoa. U regionu Pacifika piliće meso se koristi već 3.000 godina, sa migracijom prema istoku zavisno od toga kako su se Polinežani nastanjivali na ostrvima. Otkriveni ostaci pilića pokazuju genetsku sličnost sa pilićima vrste aurakana iz Južne Amerike i drugim vrstama sa Havaja i jugoistoka Azije, navodi se u studiji. (Tanjug)


Anela volimte srcem i dusom,a ne rijecima..
Zivote moj..Zauvijek Tvoj Enis..

Enis  
Enis
Vlasnik&Super Admin...
Upisi:1.015
Registrovan na 06.05.2007

   

Suprugu šakama tukao do smrti
Zatvorenik pobjegao iz zatvora jer mu je nedosta

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen