Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Nove kazne za zlocine '92.

#1 von Priceljubiv 85 , 18.06.2007 18:27

Sarajevo, 18.06.2007 - Onasa

Goran i Zoran Damjanović osuđeni na ukupno 22 godine i šest mjeseci zatvora zbog premlaćivanja civila u sarajevskom naselju Bojnik tokom juna 1992.

Sud BiH osudio je Gorana i Zorana Damjanovića na dugotrajnu kaznu zatvora zbog premlaćivanja civila Bošnjaka u sarajevskom naselju Bojnik. Braća Goran i Zoran Damjanović osuđeni su na ukupno 22 godine i šest mjeseci zatvora zbog premlaćivanja civila u naselju Bojnik u blizini Sarajeva tokom juna 1992. godine. Goranu je određena zatvorsku kaznu od 12 godina, a Zoranu od 10 godina i šest mjeseci zatvora.
Prvostepenom presudom Goran i Zoran Damjanović su krivi zato što su 2. juna 1992. godine, sa drugim pripadnicima VRS-a i paravojnih formacija, učestvovali u premlaćivanju grupe od dvadeset do trideset zarobljenih Bošnjaka u naselju Bojnik, općina Novi Grad. Obojica su, naoružani i u vojnim uniformama, tukli zarobljenike puškama, palicama, bocama, te nogama i rukama, na taj način namjerno im nanoseći tešku fizičku i psihičku bol, a kako bi ih kaznili zbog toga što su pružali otpor prilikom srpskog napada na Ahatoviće.
Goran Damjanović je oglašen krivim i po drugoj tački optužnice, koja ga je teretila za nedozvoljenu proizvodnju i promet veće količine oružja i eksploziva, koje su istražitelji SIPA-e pronašli 26. aprila 2006. godine tokom hapšenja.
Prema odluci Vanraspravnog vijeća Odjela za ratne zločine Suda BiH, Zoranu Damjanoviću je 10. juna 2006. godine ukinut pritvor, dok se od 22. januara 2007. godine, odlukom Suda, i Goran Damjanović brani sa slobode.
Obojica su nakon izricanja presude pušteni na slobodu.

Priceljubiv 85

   

Tuzla-Posjeta generalnog sekretara Interpola
Komsić i Silajdžic uputili pismo generalnom

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen