Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Nastavak šest sudjenja u Hagu

#1 von Priceljubiv 85 , 18.06.2007 18:46

Haag, 17.06.2007 - Fena

U Haškom sudu nastavak šest suđenja za zločine u bivšoj Jugoslaviji

U Haškom sudu će sljedeće sedmice biti nastavljeno šest suđenja za zločine u bivšoj Jugoslaviji, među kojima je i ono Milanu Milutinoviću ostalim bivšim zvaničnicima Srbije i Jugoslavije.
Bivši predsjednik Srbije Milutinović i nekadašnji zvaničnici i vojni i policijski generali Srbije i Jugoslavije - Nikola Šainović, Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Sreten Lukić i Vladimir Lazarević optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata tokom sukoba na Kosovu 1999.
Suđenje će biti nastavljeno i jednom od komandanata OVK-a Ramushu Haradinaju i dvojici njegovih saradnika koji se terete za zločine protiv Srba, Roma i "nepodobnih" Albanaca na Kosovu.
U haškoj sudnici nastavit će se suđenje i bivšim oficirima VRS-a optuženim za zločine u Srebrenici jula 1995. - Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Dragi Nikoliću, Ljubomiru Borovčaninu, Radivoju Miletiću, Milanu Gveri i Vinku Pandureviću.
Suđenje se nastavlja i bivšem zapovjedniku Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Dragomiru Miloševiću, optuženom za ubistva, teroriziranje i napade na civile snajperskim djelovanjima i granatiranjem Sarajeva.
Proces se nastavlja i protiv Jadranka Prlića i još pet zvaničnika tzv. Herceg-Bosne - Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića. Oni su optuženi za kršenje zakona i običaja rata i za zločine protiv čovječnosti tokom sukoba u BiH.
Nastavit će se i suđenje bivšem ministru unutarnjih poslova Makedonije Ljubetu Boškoskom i bivšem inspektoru u jedinici za sigurnost predsjednika u makedonskom ministarstvu unutrašnjih poslova Johanu Tarčulovskom. Njih dvojica su optužena za ubistva, bezrazložno uništavanje sela i gradova i za okrutno postupanje 12. augusta 2001. u selu Ljuboten, sjeverno od Skoplja.

Priceljubiv 85

   

Reakcija na pismo Silajdžica i Komsica generalno
Danas imenovan novi visoki predstavnik za BiH

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen