Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Ledene jabuke stukle Gorazde

#1 von Priceljubiv 85 , 21.06.2007 09:36

GORAŽDE - Goražde je sinoć oko 19.30 sati zahvatilo nazapamćeno nevrijeme.
Grad veličine jabuke koji je padao 20-ak minuta pričinio je materijalnu štetu koja će prema prvim procjenama dostići milijunski iznos.
Načelnik Općine Goražde još sinoć je proglasio stanje elementarne nepogode, a prema prvim procjenama za kratko vrijeme stradalo je više od 1.000 krovova kuća i zgrada, a najveće štete pretpjele su stambene jedinice koje su smješetne u potkrovljima zgrada. Samo rijetki automobili ostali su neoštećeni.
Prema podacima MUP-a BPK Goražde za gotovo 500 automobila već je prijavljena šteta, a smatra se da ima još mnogo onih koji čekaju na evidenciju ili su prijavu štete izvršili u osiguravajućim kućama i resornoj općinskoj službi. Na svu sreću, nije bilo ljudskih žrtava a lakše su povrijeđene samo četiri osobe.
"Članovi Komisije za procjenu štete i mobilni timovi su od ranih jutarnjih sati na terenu i u suradnji s predstavnicima mjesnih zajednica nastoje utvrditi stupanj oštećenja. Kolike su stvarne štete znat ćemo za dan-dva, a sretna je okolnost da nije bilo ljudskih gubitaka. Prvi i prioritetan zadatak jeste da se pruži pomoć naselju Belvedere, jer su tu smještene obitelji u stanju socijalne potrebe a koje su u ovom nevremenu znatno stradale, a nastojat ćemo pružiti pomoć u domenu naših mogućnosti", kazao je načelnik Općine Goražde Mustafa Kurtović uz napomenu da su hitna pisma za pomoć upućena nadležnim federalnim i kantonalnim organima vlasti.
Prve procjene mobilinih timova su da je nezapamćeno nevrijeme u Goraždu najviše štete prouzročilo na poljoprivrednim dobrima. Najviše su stradala naselja Vran Potok, Hubjeri Kazagići, Obarak, Prvi Maj, Grabovik, Luka.
Velike štete načinjene su i u državnim institucijama posebno u pogledu voznog parka. Oštećeni su automobili Vlade Kantona, MUP-a BPK Goražde, a najteže stanje je u Kantonalnoj bolnici i Domu Zdravlja Goražde. Na svim sanitetskim vozilima stradala su vjetrobanska stakla, a za jutrošnju hitnu intervenciju i prijevoz pacijenata za Sarajevo, pomoć ovim zdravstvenim ustanovama pružilo je poduzeće "Bekto precisa", koje je na uslugu ustupilo svoje vozilo.
Ovakvo nevrijeme u Goraždu ne pamte ni njegovi najstariji građani. Hadži Ago Ćurovac,80-godišnji sadžija, Feni je kazao da grad veličine jabuke kakav je padao sinoć nije zapamtio.
"U svom životu ne sjećam se nečeg sličnog ni kao dijete, ni kao mladić ni sada", kazao je 80-godišnji Ćurovac.

Priceljubiv 85

   

ESA: Traže se dobrovoljci za 520-dnevnu simulaci
Seks s pijanom ženom - silovanje

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen