Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari pod jurisdikcijom države

#1 von Priceljubiv 85 , 26.06.2007 00:10

Sarajevo, 25.06.2007 - FTV

Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling nametnuo je zakon kojim se osniva Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, spomen-obilježje i mezarje, koji će preuzeti aktivnosti Fondacije Spomen-obilježje i mezarje. Memorijalnim centrom će upravljati država BiH putem upravnog odbora koji će biti odgovoran Vijeću ministara BiH koje ga i imenuje.
Pojašnjavajući svoju odluku o donošenju ovog zakona, visoki predstavnik je na pres-konferenciji u Sarajevu naglasio kako se vodio činjenicom da Memorijalni centar ne smije biti predmetom bilo kakve političke igre.
Ovaj zakon je već razmatran 13. juna u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Iako niko od zastupnika nije glasao protiv, odsustvo zastupnika iz reda sprskog naroda je rezultiralo nepostojanjem većine potrebne za usvajanje zakona.
Schwarz-Schilling je ocijenio neprihvatljivim činjenicu da su se na ovo pitanje, kao i mnoge druge stvari koje se odnose na dobrobit zemlje, negativno odrazile stranačko-političke kalkulacije.
Operativni troškovi Memorijalnog centra prema donesenom zakonu bit će finansirani iz državnog budžeta. Upravni odbor će imenovati savjetodavnu radnu grupu koja će pružati pomoć u njegovom radu. Članovi odbora i radne grupe će biti imenovani na period od četiri godine.
Sadašnji uposlenici Fondacije Srebrenica-Potočari će automatski postati uposlenici Memorijalnog centra. Ovaj centar će osiguravati pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), rekao je visoki predstavnik.
Ovaj zakon se direktno odnosi, kako je naveo, na one koji su izgubili svoje najmilije u Srebrenici. Osigurava da se na adekvatan način održi sjećanje na poginule i da počinjeni zločini nad njima ne budu zaboravljeni.

Priceljubiv 85

RE: Memorijalni centar Srebrenica-Potočari pod jurisdikcijom države

#2 von Priceljubiv 85 , 26.06.2007 00:12

Eto ga...

Priceljubiv 85

   

NOVA hapsenja za ratni zlocin
CIA ce objaviti svije TAJNE!!

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen