Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Turisti će ponovno na Kosi toranj

#1 von Priceljubiv 85 , 01.07.2007 21:25

ITALIJA:Nakon rekonstrukcije od 30 milijuna eura
Turisti će ponovno na Kosi toranj.Zvonik romaničke katedrale u Pisi, poznatiji kao Kosi toranj, ovih je dana nakon dugotrajne rekonstrukcije na koju je utrošeno 30 milijuna eura ponovno dostupan posjetiteljima.
Naime, pristup slavnoj građevini bio je od 1990. zabranjen iz sigurnosnih razloga jer je nagib tornja dosegao 5,5 stupnjeva. Tada je počela posljednja u nizu rekonstrukcija sve dok nedavno nije zaustavljeno propadanje tornja, koji je vraćen na poziciju iz 1838. godine.
Cilj posljednje rekonstrukcije bio je da se nagib građevine smanji za pola stupnja – 45 centimetara, što je bilo dovoljno da se toranj ponovno otvori za posjetitelje.
Rekonstrukcija se obavljala tako što su se u temelje tornja, koji je inače izgrađen na pjeskovitu tlu (što je i razlog njegova naginjanja, iako se nekad mislilo da je toranj nakošen namjerno, odnosno prema projektu), “upumpali” specijalni materijali kako bi se postigla stabilnost građevine.
Tijekom radova ispod tornja je izvađeno 70 tona pijeska i umjesto toga ubačeno 600 tona armiranog betona. Salvatore Settis, predsjednik komiteta za spas Kosog tornja u Pisi, rekao je da bi se znameniti toranj srušio 2040. godine da nije izvedena rekonstrukcija.
Prije ove obnove, bilo je više neuspješnih pokušaja, među kojima je najpoznatiji onaj kad je fašistički vođa Benito Mussolini naredio da se toranj potpuno ispravi.

Priceljubiv 85

RE: Turisti će ponovno na Kosi toranj

#2 von Priceljubiv 85 , 01.07.2007 21:30

http://www.vecernji.hr/system/galleries/...an-kosi-txt.jpg


Nocas sam u krizi,
Ko toranj u Pizi

Nocas budi dobra,
Ko sto nikad bila nisi
....


http://www.znanje.org/i/i22/02iv04/02iv0405/slike/it_pisa.jpg]http://tbn0.google.com/images?q=tbn:qNEs...ike/it_pisa.jpg[/url]

http://propro.ru/go/Album/it/images/piza.jpg]http://tbn0.google.com/images?q=tbn:14ul...images/piza.jpg[/url]

Priceljubiv 85

   

NESTALO JEZERO!!
Dijelovi ljudskog tijela...postom na kucnu adres

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen