Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Otrovna zubna pasta iz Kine uvezena i u BiH

#1 von Anella , 01.07.2007 23:04

Nakon što su američke vlasti otkrile da je u SAD ušlo 900.000 tuba zubne paste iz Kine koja sadrži otrovni dietilen glikol, inače jedan od sastojaka antifriza, koje su se uglavnom koristile u psihijatrijskim bolnicama, zatvorima, popravnim domovima, ali i nekim bolnicama, alarm za uzbunu oglasio se i u BiH.

Premda službene institucije preko vikenda nisu reagovale, postoji, kako se saznaje, realna opasnost da se kineska zubna pasta sa otrovnim sastojcima našla i na policama prodavnica u BiH. Upozorenje građanima da se klone kineskih marki, moglo bi se iduće sedmice čuti u BiH jer se kineska pasta sa ubojitim sastojkom dietilenom glikolom (DEG) prodaje u mnogim prodavnicama.

Dok inspekcijske službe u BiH tek trebaju krenuti u istragu, upozoreno je kako nekoliko vrsta kineskih zubnih pasti sadrži DEG. On zamjenjuje dosta skuplji glicerin koji se koristi za zgušnjavanje i teksturu. Opasni dietilen glikol nalazi se i u kineskim lijekovima i kozmetici. Ima malen, ali značajan rizik toksičnosti za djecu i odrasle ss bolestima bubrega ili jetra. Na internet stranicama pojedinih nevladinih organizacija objavljeno je upozorenje građanima da se čuvaju kineske paste i uopšteo kineskih kozmetičkih proizvoda i lijekova.

Piše da je kineski sirup za kašalj koji je sadržavao DEG, odgovoran za više od 100 smrtnih slučajeva u Panami 2006. godine. Nakon toga panamske vlasti povećale su oprez i nedavno je zaplijenjena već količina pasta sa spornim sastojkom. Spomenimo da je iz BiH nedavno povučena otopina za leće kalifornijske kompanije Advanced Medical Optics.

Ona je dobrovoljno povukla otopinu iz serije Complete Moisture Plus nakon što je otkriveno da bi ta otopina mogla biti odgovorna za inficiranje 21 osobe i izazivanje ozbiljne očne bolesti kreatitisa. Kompanija je prvi put svoje proizvode povukla u novembru 2006. godine zbog patogene bakterije u otopini. Za taj propust bila je odgovorna fabrika za proizvodnju u Kini.


__________________________________________________
***Enise TEBI jer tebe Volim...
TEBI jer tebe znam...TEBI i vise nikome
ne zelim SRCE da dam...***
__________________________________________________

Anella

RE: Otrovna zubna pasta iz Kine uvezena i u BiH

#2 von Anella , 01.07.2007 23:11

Ajme meni ja nikad negledam cija je proizvodnja na pasti ni nacemu vala...a kako citam dosta o tome da su uvidjeli da u zadnjih par godina svi proizvodi njihovi imaju postika otrova cak i sirupi za kasalj za djecukozmetike razne i jos neke stvari tako reci pa sve..
staje tom svijetu oni nisu normalni, od sad cu ja sve gledati cija je proizvodnja sve sto je od kine ide u kantu za smece...


__________________________________________________
***Enise TEBI jer tebe Volim...
TEBI jer tebe znam...TEBI i vise nikome
ne zelim SRCE da dam...***
__________________________________________________

Anella

   

Prijedorsko CUDO
Iz Belgije uvezeno 80 tona piletine zaražene bak

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen