Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Iz Belgije uvezeno 80 tona piletine zaražene bakterijama

#1 von Anella , 01.07.2007 23:07

Veoma zanimljive informacije o sigurnosti hrane u BiH našem listu je jučer prepričao, kao slučajeve iz prakse, glavni veterinarski inspektor Kantona Sarajevo Hasan Džinić.

On je naveo da su inspekcije nedavno otkrile 80 tona piletine iz Belgije koja je bila zaražena bakterijama. Nekome su time, možda, spasili život ili barem spriječili zarazu. Čestitamo. Sumnjamo, međutim, da će takva informacija ikome u BiH biti razlog da mirnije jede. Naprotiv, činjenica koju je Džinić iznio, da se u BiH primjenjuju zakoni o sigurnosti mesnih prerađevina iz 1974. godine, nimalo ne ohrabruje.

Ako su kantonalne inspekcije zaustavile tih 80 tona belgijske piletine, pitanje je koliko je sličnih pošiljki prošlo mimo njih i mimo propisa starih više od tri decenije. Bez uvrede kantonalnim vlastima, sigurnost hrane nije posao za lokalne vlasti. Razvijene evropske zemlje davno su uvidjele da sigurnost hrane, posebno životinjskog porijekla, nije lokalni nego problem koji nadilazi i državne granice. Set zajedničkih propisa te fito-sanitarne službe jedan je od najrazvijenih segmenata zajedničkih institucija Evropske unije. BiH, doduše, ima Agenciju za sigurnost hrane, koja je osnovana kao preduvjet evropskih integracija. Međutim, njen utjecaj očito je više nego simboličan. Imamo mi još jednu, za ovo pitanje relevantnu instituciju, ombudsmena za zaštitu potrošača. U toj stolici već mjesecima sjedi i šuti Dragan Doko, bivši državni ministar. Ovo mu je odlična prilika da javnosti dokaže svhu svog postojanja.

Uz sve, to inspektor Džinić, onako ovlaš, navodi da se u glavnom gradu BiH jede "relativno" sigurna hrana. Da li to znači da je 90 posto hrane ispravno ili da je 40 posto sigurno za upotrebu?


__________________________________________________
***Enise TEBI jer tebe Volim...
TEBI jer tebe znam...TEBI i vise nikome
ne zelim SRCE da dam...***
__________________________________________________

Anella

   

Otrovna zubna pasta iz Kine uvezena i u BiH
Srebrenica: Odbijen zahtjev za poništenje rezolu

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen