Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Zaboravljivost - Znak dobrog funkcionisanja mozga...

#1 von Anella , 03.07.2007 11:35

Ukoliko ste zaboravni, nemojte se nervirati. Budite zahvalni. Zaboravljivost je znak da vaš mozak odlično funkcionira. Naime, prema nalazima nove američke studije naš mozak bira u mnoštvu sjećanja i pamti samo ono što smatra relevantnima. Na taj način mozak pokušava izbjeći zbunjenost.

Brice Kuhl, profesor na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji sa svojim kolegama ispitivao je moć pamćenja kod 20 odraslih osoba. Za potrebe studije ispitanici su morali riješiti jednostavan test - morali su zapamtiti tri pojma, a dva pojma bila su izrazito slična po zvučnosti i leksici.

Pojmovi koje su ispitanici morali zapamtiti bili su "Attic dust", "Attic junk" i "Movie reel". Nakon obavljenih ispitivanja rezultati su pokazali da su se ispitanici najčešće sjećali pojma "Movie reel". Druga dva pojma, koja su zvučno i leksički dosta slična, padala su u zaborav.

Uspoređujući podatke testa, istraživački tim je otkrio da je mozak ispitanika bio najaktivniji na dijelovima mozga koji imaju takmičarske karakteristike i u onim regijama koje su odgovorne za potiskivanje sjećanja.

"Kada se trudite da zapamtite nešto, vaš mozak se prilagodi vašim zahtjevima. Ovi testovi su pokazali da je takmičarski dio memorije jači od bilo kojeg drugog", objasnio je Kuhl.

Dobar primjer prevencije zbunjenosti koju mozak provodi jeste kada na svom računaru promijenimo lozinku. U početku miješamo staru i novu šifru, ali nakon izvjesnog vremena, naviknemo se na novu riječ, a staru apsolutno zaboravimo, odnosno potisnemo.

"Proces zaboravljanja služi dobrom funkcioniranju mozga i eliminira mogućnost zbunjenosti", smatra Michael Anderson, profesor na Univerzitetu Oregon.


__________________________________________________
***Enise TEBI jer tebe Volim...
TEBI jer tebe znam...TEBI i vise nikome
ne zelim SRCE da dam...***
__________________________________________________

Anella

   

Duzina prstiju kod djece ukazuje na uspjeh u sko
Čokolada i grožđe za bolje pamćen

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen