Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Haris Silajdžić o ustavnim promjenama:

#1 von Anella , 10.07.2007 11:43

Haris Silajdžić o ustavnim promjenama: "Regionalizacija BiH da, federalizacija ne"

Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH i lider Stranke za BiH, potvrdio je jučer da je dobio pismo predsjednika SNSD-a Milorada Dodika u kome ga je obavijestio da svoje ovlasti u budućim razgovorima o reformi policije prebacuje na Nebojšu Radmanovića, a o ustavnim promjenama na Milana Jelića.

"To je sve što znam i nemam komentara na to", izjavio je Silajdžić.

On je kazao i da za sada nema nikakvih novosti u vezi sa zakazivanjem novih razgovora lidera najvažnijih političkih partija u vezi sa reformama policije i Ustava. Međutim, prokomentarisao je to što se u posljednje vrijeme sve češće ponovo govori o propalom aprilskom paketu amandmana na Ustav BiH.

"Ti amandmani sasvim legalno su odbijeni u Parlamentu BiH i na izborima su građani jasno rekli šta misle o tom paketu. Na kraju, i presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu rekla je sve o tome. Prema tome, mi moramo imati ustav koji je želja većine građana, a to je jedan evropski ustav za sve građane", kazao je Silajdžić.

Prema njegovim riječima, BiH mora dobiti ustav bez etničkih podjela. U tom kontekstu podsjetio je na prijedlog SBiH još od prije sedam godina.

Multietničke regije

"Naš prijedlog je pet multietničkih regija koje su zasnovane, prije svega, na ekonomskim kriterijima, a prije sedam godina napravili smo i karte kako bi one trebale izgledati", rekao je Silajdžić.

Što se tiče prijedloga iz RS, ali i nekih stranaka sa hrvatskim predznakom da je potrebna federalizacija BiH, Silajdžić je poručio:

"Predlaganje federalizacije u smislu da se bilo kome omogući referendum za otcjepljene od BiH ne dolazi u obzir. Regionalizacija BiH - da, federalizacija - ne!"

Nejasan prijedlog

Kada je riječ o dokumentu koji predstavlja načela daljnjih pregovora o ustavnim promjenama koji predlažu hrvatske stranke, Silajdžić je istakao da mu ti prijedlozi nisu sasvim jasni, jer se "tamo govori o regijama koje mogu biti i ekonomske i etničke".


__________________________________________________
***Enise TEBI jer tebe Volim...
TEBI jer tebe znam...TEBI i vise nikome
ne zelim SRCE da dam...***
__________________________________________________

Anella

RE: Haris Silajdžić o ustavnim promjenama:

#2 von Priceljubiv 85 , 10.07.2007 11:59

Aaha, vidis

Priceljubiv 85

   

"Neću dozvoliti da se BiH vrati u proš
Vješanje u "chat" sobi:

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen