Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

"Neću dozvoliti da se BiH vrati u prošlost"

#1 von Anella , 10.07.2007 12:08

Miroslav Lajčak: "Neću dozvoliti da se BiH vrati u prošlost"

Međunarodna zajednica neće tolerisati ponašanje domaćih političara koji BiH zaustavljaju na putu ka Evropskoj uniji vraćajući je u prošlost, upozorio je u nedjelju visoki predstavnik Miroslav Lajčak na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99".

"BiH nije u političkoj krizi, ali nastavimo li sa ovakvim ponašanjem svaki dan će biti sve gore i gore. Nećemo dozvoliti vraćanje BiH unazad i mislim da bi mnogo bolje bilo da se domaći političari dogovaraju. Ukoliko to ne učine, neko drugi će donijeti odluke za njih, a one će uvijek biti lošije od dogovora političkih lidera", kazao je Lajčak.

Visoki predstavnik je ponovio kako je u BiH evidentan zastoj u reformama, zbog čega nema napretka na putu ka EU. Podsjetio je da je vrlo opasno igrati se sa potpisivanjem Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji sa EU.

"Danas je taj sporazum na stolu. Ne budu li ispunjeni traženi preduslovi za njegovo zaključivanje, neko bi sporazum mogao skloniti u ladicu i našli bismo se u situaciji da gubimo dodatne godine ponovo oživljavajući sporazum sa Evropskom komisijom", decidan je Lajčak.

Sedam dana nakon preuzimanja mandata visokog predstavnika, Lajčak je ponovio da su isključivi krivci za stanje u BiH domaći političari koji su "motivirani da ne postižu dogovor".

"Političari moraju biti lideri i donositi teške odluke koje će građani podržati iako ih trenutno baš i ne razumiju. Građani će podržati te odluke jer vjeruju svojim liderima. Umjesto toga, imamo situaciju koja onemogućava bilo kakav dogovor o ustavnim promjenama ili reformi policije. Političari koji odbijaju dogovor od strane svojih birača proglašeni su herojima, a to nikako nije dobro", kazao je Lajčak, dodajući da se svi politički lideri u BiH slažu kako je budućnost zemlje u EU.

Lajčak danas u Briselu

Miroslav Lajčak će u ponedjeljak otputovati u Brisel gdje će se susresti sa Javijerom Solanom, visokim predstavnikom EU za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku.

"Sastanak sa Solanom biće prilika za razgovor o oblastima u kojima BiH mora postići napredak, kako bi mogla potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU", navodi se u saopštenju OHR-a i dodaje da će Lajčak učestvovati i na konferenciji specijalnih predstavnika EU.

Promijeniti negativnu političku klimu

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak naglasio je da je približavanje EU njegov prioritet u radu, te je najavio da će prvo promijeniti negativnu političku klimu u BiH, a potom se okrenuti ka dogovorima koji znače evropsku budućnost.

"Evropska ideja je projekat oko kojeg se svi moramo okupiti. Političari u BiH moraju raditi u interesu države i svih njenih građana jer je to njihova odgovornost. Danas su oni predstavnici samo stranaka iz kojih dolaze. Čekaju da neko drugi uradi njihov posao, a onda ga kritikuju. To se mora promijeniti", smatra Lajčak.


__________________________________________________
***Enise TEBI jer tebe Volim...
TEBI jer tebe znam...TEBI i vise nikome
ne zelim SRCE da dam...***
__________________________________________________

Anella

   

Snijeg u Argentini, prvi put nakon 1918. godine
Haris Silajdžić o ustavnim promjenama:

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen