Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Australija priznala da je u U Iraku samo zbog nafte!

#1 von Anella , 10.07.2007 18:58

Australija je prvi put danas priznala da je nafta glavni razlog njezinog učestvovanja u iračkom ratu. Naime, australski ministar odbrane Brendan Nelson izjavio je da izvještaj o odbrambenoj strategiji Australije, koji će biti objavljen danas, zaključuje da je prioritet zadržavanje "sigurnosti izvora" na Bliskom istoku.

"Odbrambeni izvještaj koji danas objavljujemo navodi puno prioriteta za australsku odbranu i sigurnost, a sigurnost izvora jedan je od njih. Očito je da je Bliski istok, ne samo Irak nego cijela regija, važan snadbjevač energijom, posebno naftom, cijelog svijeta. Australci i svi mi trebamo se zamisliti šta bi se dogodilo kada bismo se prerano povukli iz Iraka", rekao je Nelson za Australian Broadcasting Corporation.

Australci su se 2003. pridružili Amerikancima u invaziji na Irak, a premijer John Howard snažno podržava politiku Sjedinjenih Država u Iraku, uključujući i razmještanje novih 1.500 vojnika. Nelson ipak tvrdi da su glavni razlozi za ostanak u Iraku sprečavanje nasilja između sunita i šijita koje potiče al-Qa`ida te pomaganje Amerikancima u borbi protiv terorizma i stabilizaciji regije.

Dodao je da će australske snage ostati u Iraku dok god su potrebne te da na to pitanje neće uticati izbori u Australiji kasnije ove godine na kojima će Howardovi konzervativci pokušati izboriti peti mandat.

Opozicijska Laburistička stranka, koja se zalaže za povlačenje Australaca iz Iraka, kaže da je priznanje vlade kako je irački rat povezan sa naftom u suprotnosti sa izjavama danim uoči invazije 2003.

"Riječ je o opasnosti za Australiju ako zemlje poput Iraka i dalje budu imale hemijska i biološka oružja, a ta oružja padnu u ruke međunarodnih terorista", riječi su kojima je Howard prije više od četiri godine objasnio osnovne razloge australskog ulaska u irački rat.


__________________________________________________
***Enise TEBI jer tebe Volim...
TEBI jer tebe znam...TEBI i vise nikome
ne zelim SRCE da dam...***
__________________________________________________

Anella

   

Prve odluke novog visokog predstavnika - pravosu
Jugoistočna Azija: Porast broja žrtava deng

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen