Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Roditelji šehida zatražili da se provjere njihove supruge

#1 von Anella , 17.07.2007 22:42

Članice Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BiH na Skupštini održanoj u četvrtak oštro su reagirale na član 37. stav 4. Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica FBiH.
Prema tom članu, supruge šehida i poginulih boraca, da bi ostvarile primanja, moraju uz izjave dva svjedoka dokazivati da li žive u bračnoj ili vanbračnoj zajednici.

Predsjednica Skupštine Nevzeta Mujčinović zatražila je da se iznađe drugo rješenje, jer su supruge šehida ovaj način ponižene.


Prema riječima federalnog ministra za pitanja boraca Zahida Crnkića, Zakon se mora provoditi, a to podrazumijeva provjeru svih korisnika, uključujući i supruge šehida i poginulih boraca.
- Uostalom, porodice šehida, odnosno njihovi roditelji zatražili su da se provjere supruge. Imali smo slučajeva da nam roditelji dolaze i prijave snahu koja živi nevjenčano s nekim, a prima naknadu kao žena šehida.
Dešavalo se da djecu koju su dobile u braku s rahmetlijom ostave djedu i nani, a rode drugu s nevjenčanim suprugom. Ima svega i ja ću biti dokraja uporan kada je riječ o provjerama ove vrste - decidiran je Crnkić.

Nove provjere

Ističe da planira ponovo provjeriti sve korisnike boračko-invalidske zaštite, ali da će u taj projekt uključiti i predstavnike krovnih boračkih organizacija.
- Otvorit ćemo svaki dosje pojedinačno i tako najbolje utvrditi imali nekih nejasnoća - pojašnjava Crnkić.

Zlomislić: Mi smo uz svoje kolege

Jasna Zlomislić, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja pripadnika HVO-a, podržava stav Organizacije porodica šehida i poginih boraca BiH.
- Naravno da smo uz svoje kolege, jer nismo za to da se maltretiraju porodice poginulih branitelja. Smatram da se pronašao malo ružan način da se ovako osjetljive stvari utvrđuju - kazala je Zlomislić.


__________________________________________________
***Enise TEBI jer tebe Volim...
TEBI jer tebe znam...TEBI i vise nikome
ne zelim SRCE da dam...***
__________________________________________________

Anella

RE: Roditelji šehida zatražili da se provjere njihove supruge

#2 von Priceljubiv 85 , 18.07.2007 11:40

ne razumijem zasto bi se radile te provjere dali neko zivi od njiha u novoj bracnoj zajednici, nije to uredu...al et

Priceljubiv 85

RE: Roditelji šehida zatražili da se provjere njihove supruge

#3 von Anella , 19.07.2007 11:40

Neslazem se nija sa tim provjerama, ali ako je potrebno zasto ne, jeste da to niej u redu, ali svega se radi pa neka provjere,zasto mislim da treba se provjeriti recit cu;
Pa evo taj primjer, zene sehida se udaju za duge osobe a djecu ostavljaju djedu i nani,a tu pomoc majke primaju za djecu,a gdje su ta djecu?[a kod nnane i djeda a ona otisla u novi zivot, pa kad je mogla ostaviti tako djecu, sto da prima pomoc tu, da tu sehidsku pomoc uziva sa svojim novim muzem, pa jel to redu reci sam Amare,a djecu su zanemarili, ako je tako evc hoce da se uda pa ok, ali neka drzava ta primanja prebace odma na osobe koja se brinu za djecu ako ih majka ostavlja...cccc nemogu da vjerujem da pored svih muka ima snage da se uda ponovo i jos da djecu svoju ostavlja drugom na terent..svima takvima i ja bi provjere uradila i obustavila sehidska primanja...


__________________________________________________
***Enise TEBI jer tebe Volim...
TEBI jer tebe znam...TEBI i vise nikome
ne zelim SRCE da dam...***
__________________________________________________

Anella

   

Za noć u "trojki" ubijeno blizu 2
Tuzla središte kriminala i seksualnih skandala

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen