Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

NE TUGUJ !

#1 von Priceljubiv 85 , 23.07.2007 19:54


http://www.kalesija.com/otvori/galerija/slike/1169724744.jpg

PUSTI BUDUCNOST DA DODJE


"Ono sto je Allah odredio - dogodit ce se; zato to ne pozurujte!" ( En - Nahl, 1. ) Covjece, ne prizivaj dogadjaje, zar zelis da dijete umre prije nego sto se rodi ? Zar hoces da plod uberes, prije nego sto sazrije ? Sutra je neizvjesno, nestvarno. Ono ne postoji, nema boje ni okusa. Zasto se onda toliko zaokupljamo njime, bojimo se njegove nesrece i onoga sto se treba zbiti ? Ocekujemo da ce ono doci s puno nedaca, a ne znamo sta stoji izmedju nas i sutra i da li cemo ga dozivjeti. A sta ako nam ono nosi radost i srecu ? Najbitnije jeste shvatiti da sutra pripada svijetu nepoznatog i da jos nije stiglo na Zemlju. Nije na nama da gradimo cuprije kako bi do njega dosli . A ko zna, mozda cemo pred cuprijom zastati, mozda ce se ona srusiti prije nego sto do cilja stignemo, ili cemo je pak sigurni preci ?

Serijatski je nedozvoljeno pretvarati nas mozak u veliki prostor za razmisljanje o buducnosti, iscitavanje knjige svijeta nepoznatog i nedaca koje bi nas mogle zadesiti. Naime, to je duga nada koju zdrav razum ne voli jer se u njoj krije propast. Vecina danasnjeg svijeta u svojoj buducnosti ocekuje glas, siromastvo, bolesti, oskudicu i nedace, a sve ovo su lekcije iz sejtanove skole.

"Sejtan vas plasi neimastinom i navraca vas da budete skrti, a Allah vam obecava oprost i nagradu Svoju; Allah je neizmjerno dobar i zna sve." ( El-Bekare, 268. )

Vecina ovih ljudi placu jer mnogi od njih misle kako ce sutra biti gladni, oboljeti za godinu i da ce svijet skoncati nakon stotinu godina. Onaj ciji je zivot u rukama nekog drugog ne treba razmisljati kako ce on nestati. Onaj koji ne zna kada ce umrijeti nema pravo da se bavi necim sto ne postoji.

Pusti buducnost da ti dodje. Ne raspituj se o njoj, ne ocekuj njen napad, jer trebas biti okupiran ovim danas.

Zaista se ne mogu nacuditi onima koji padaju u brige zbog dana cije Sunce ih nije ogrijalo, cije svjetlo nisu vidjeli. Zato se dobro cuvajte duge nade.

Priceljubiv 85

RE: NE TUGUJ !

#2 von Priceljubiv 85 , 23.07.2007 20:03

BOZIJE ODREDJENJE

http://www.pp-papuk.hr/slike/dog_istr_ptica_m.jpg

"Nema nevolje koja zadesi Zemlju i vas, a koja nije, prije nego sto je damo, zapisana u Knjizi, - to je Allahu, uistinu, lahko." ( El-Hadid, 22. ) Pera su se osusila, Knjiga je sklopljena, stvari su odredjene i sudbine zapisane. "Reci: 'Dogodit ce nam se samo ono sto nam Allah odredi, On je Gospodar nas.'" ( Et-Tevba, 51. ) Ono sto te je snaslo nije te moglo mimoici, a ono sto te je mimoislo nije te moglo snaci.

Ako se ovo uvjerenje ugnijezdi u tvojoj dusi i osjecajima, kusnju ces dozivljavati kao dar, patnju kao blagodat i sve dogadjanje kao znakove Allahove ljubavi jer koga Allah, dzelle sanuhu, voli, On ga iskusava. U ovom slucaju nece te obuzimati nemir zbog bolesti, skore smrti, novcanih nedaca ili gubitaka doma. Tako je Stvoritelj odredio, takva je sudbina propisana. To je Allahov izbor kojim si stekao nagradu i kojim su ti grijesi izbrisani. Neka su radosni oni koje snalaze nedace, pa se oni strpe i zadovoljni su odredbom Onoga Koji daje i uzima. " On nece biti pitan za ono sto radi, a oni ce biti pitani." ( El-Enbija, 23. )

Sve dok ne povjerujes u Bozije odredjenje, kada i kader, tvoji se zivci nece smiriti, tvoja dusa uspokojiti niti slutnje napustiti tvoje grudi. Pera su vec napisala ono sto ce te snaci, zato neka ti se dusa ne zalosti. Ne misli kako si bas ti mogao uciniti da se zid ne srusi, da se voda prospe, vjetar da ne zapuse i staklo da ne pukne. Ma koliko mi to htjeli, to nije tacno. Ono sto je odredjeno desit ce se i zapisano ce se ostvariti. " Pa ko hoce - neka vjeruje, a ko hoce - neka ne vjeruje! ( El-Kehf, 29. )

Prepusti se sudbini prije nego sto te pregazi vojska bijesa, kuknjave i pogrde. Priznaj kada i kader prije nego sto te preplavi bujica pokajanja. Zato, budi spreman kada sve poduzmes i ucinis, a desi se ono od cega si strepio, jer se to trebalo desiti. I nikad ne reci: "Da sam uradio ovako, bilo bi tako." I kazi: Ono sto je Allah odredio bilo je."

Priceljubiv 85

RE: NE TUGUJ !

#3 von Priceljubiv 85 , 24.07.2007 11:28

RAZMISLJAJ I BUDI ZAHVALAN

http://www.kalesija.com/otvori/galerija/slike/1169725745.jpg


Covjek bi svakako trebao mnogo razmisljati o blagodati koja mu obilno dolazi sa svih strana - "Ako vi budete brojili Allahove blagodati, necete ih nabrojiti." ( En-Nahl, 18. ) Ove blagodati ogledaju se u zdravlju tijela, sigurnosti u drzavi, hrani i picu, zraku i vodi. Ti posjedujes ovaj svijet, a to ne osjecas. Vladas zivotom, ali to ne znas.

"... i da vas darezljivo obasipa miloscu Svojom, i vidljivom i nevidljivom ?" ( Lukman, 20. )
Imas oci, jezik, usne, ruke i noge: " Pa, koju blagodat Gospodara svoga poricete! " ( Er-Rahman, 13. ) Mislis da blagodat hodanja nije velika stvar, pogledaj u invalide bez nogu, ili bar jednog jednog stopala! Zar mislis da tvoj cvrst san ne vrijedi nista, dok bol sprecava mnoge ljude da spavaju ? Ti punis svoj stomak slasnim jelima, i pijes hladnu vodu, dok mnogi zbog bolesni ne mogu ni jesti ni piti ? Razmisli o svom sluhu na spram gluhoce, o svom vidu naspram sljepoce, o zdravoj kozi, koja nije n isprzena n izarazena, i o bistrini svoga uma koji nije zahvatilo ludilo.

Da li bi samo vid zamijenio za planinu zlata ? Da li bi svoj sluh prodao za dvije poljane pune srebra ? Da li bi svoj jezik dao za prekrasne palace i dvorce, i bio nijem zbog toga ? Zelis li ruke odsjeci za smaragdne ogrlice ? Znaj da te okruzuju nebrojene blagodati i beskrajna dobrota. No, ti to ne shvatas. Zivot ti je pun tuge, briga i nedaca, a imas vruceg hljeba, hladne vode za pice, miran san i potpuno zdravlje. Razmisljas o onome sto nemas, a nezahvalan si na onome sto imas. Rastrgan si zbog odredjenih materijalnih gubitaka, a u ruci drzis kljuceve srece, posjeduje sehare dobra, talenta i blagodati. Stoga, razmisljas i budi zahvalan: " A u vama su ajeti, zar ne vidite ? " ( Ez-Zarijat, 21. ) Razmisli o sebi, svojoj porodici, domu, radu, zdravlju, prijateljima i svijetu oko sebe. "Oni priznaju da je blagodat od Allaha, pa je poslije poricu." ( En-Nahl, 83. )

Priceljubiv 85

   

BROJ 19 u Kur'anu a.š

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen