Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Za noć u "trojki" ubijeno blizu 200 Prijedorčana

#1 von Anella , 25.07.2007 13:14

Nema Mirsada, nema Hasiba, Fikreta, Age, Naila, nema nikoga... kazala majka Mina Kadirić

Više stotina preživjelih logoraša i porodica žrtava jučer su u Prijedoru, u krugu zloglasnog logora Keraterm, javnost ponovo podsjetili na ovu tvornicu smrti u kojoj je od maja do avgusta ratne 1992. godine od tri hiljade zatočenih civila nesrpske nacionalnosti ubijeno njih više od 300.
Posjeta logoru upriličena je na 15. godišnjicu masakra kada je u samo jednoj noći, u prostoriji "trojka", ubijeno između 150 i 200 nevinih ljudi. Živote porodica Rizvanović, Duratović, Kadirić... zauvijek je obilježio 24. juli 1992.
- Nema Mirsada, nema Hasiba, Fikreta, Age, Naila, nema nikoga...Nema ni mog jedinca Mirheta. Ubijen je, ni kriv ni dužan. Kosti sam mu našla u jami Kevljani i još ga nisam ukopala - govori očajna majka Mina Kadirić iz Sredica, koje su 1992. godine ostale bez muških glava.
I Minu je, kao i ostale majke, supruge, djecu, sestre, braću, logoraše koji su pukom sudbinom preživjeli užas Keraterma, zabolio pogled na "trojku" čiju su unutrašnjost prvi put vidjeli jučer, 15 godina nakon zločina.
- U nedužne ljude pucali su iz nekoliko puškomitraljeza. Nama koji smo ostali živi naređeno je da sjednemo i gledamo u pravcu koji su odredili... Otpuzao sam do vrata i vidio užas... Mrtve ljude u redovima. Potom je došao kamion u koji su ubijene potrpali - kazao je Kozarčanin Hase Bešić, preživjeli logoraš Keraterma.


Uhapsiti odgovorne

- Ovaj logor, kao i druge, formirali su članovi kriznog štaba općine Prijedor. Samo su trojica do sada optužena. Zato opet pozivam sudove u Sarajevu i Banjoj Luci da pred lice pravde izvedu sve odgovorne u lancu zločina, ne samo ovog nego i ostalih logora u kojima su mučeni i ubijani Prijedorčani - kazala je u ime porodica Fatima Fazlić, predsjednica Udruženja Prijedorčanki "Izvor".


__________________________________________________
***Enise TEBI jer tebe Volim...
TEBI jer tebe znam...TEBI i vise nikome
ne zelim SRCE da dam...***
__________________________________________________

Anella

   

TAJNE LJUBLJENJA....hmmm
Roditelji šehida zatražili da se provjere njihov

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen