Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Napadnuti logoraši iz Bosanske Gradiške

#1 von Anella , 10.05.2007 23:42

Stolac: Napadnuti logoraši iz Bosanske Gradiške / Prijetnja "Dreteljom i Heliodromom"

Otkrivanjem spomen ploče logorašima koji su tokom 1993. godine proživljavali fizička i psihička maltretiranja od strane pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ispred "Koštane bolnice" u Stocu danas je održana centralna manifestacija obilježavanja dana logoraša BiH a na kojoj se okupilo nekoliko stotina bivših logoraša iz cijele BiH.

Prilikom dolaska delegacije logoraša iz Bosanske Gradiške u Stolac desio se incident kada je ova delegacija napadnuta od grupe mladića.

"Užasno je da se takve stvari i sada mogu desiti. Grupa mladića nam je psovala te su nam prijetili da će nas opet klati kad budu imali priliku za to. Čak su spominjali i zloglasne koncentracione logore Dretelj i Heliodrom", rekao je predstavnik logoraša iz Bosanske Gradiške Emir Bešić.

Na ceremoniji postavljanja ploče prisutnim članovima Udruženja logoraša BiH obratio se predsjednik ovoga udruženja Murat Tahirović.

"Pokušavamo da svake godine u drugom gradu obilježimo dan logoraša pa se tako i u Stocu ove godine sjećamo svih žrtava koncentracionih logora u našoj zemlji. Naš cilj je da gdje god da su stradali nevini ljudi obilježimo ovaj dan kako se to više nikad ne bi ponovilo", rekao je Tahirović.

Obilježavanju dana logoraša u Stocu je prisustvovao i general Armije BiH Ramiz Dreković koji je istakao poseban značaj obilježavanja ovoga dana.

"Obilježavanje dana logoraša za preživjele ima poseban značaj jer ono što ste Vi preživili tokom rata više niko nikada ne bi smio doživjeti", rekao je Dreković

Anella

   

Na dženazi u Bratuncu očekuje se oko 10.000

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen