Nasem cijelom Forumu mocit ce te pristupiti nakon registracije i logovanja...Logujte se ako zelite vidjeti nas forum, pisati na njemu i citati...Registracije su besplatne...

Na dženazi u Bratuncu očekuje se oko 10.000 ljudi

#1 von Anella , 10.05.2007 23:45

Do 12. maja, za kada je zakazana dženaza bratunačkim Bošnjacima, žrtvama zločina iz 1992. godine, na lokaciji Veljaci, nedaleko od Gradskog stadiona, sve će biti spremno za ukop 95 identificiranih, od ukupno oko 600 žrtava, potvrđeno je jučer iz Organizacionog odbora za ukop.

Građevinski radovi za pripremu lokacije već su u toku, a danas bi trebalo početi i kopanje mezara. - Sve što je potrebno za dostojanstven ispraćaj žrtava bit će završeno. Očekujemo da će na dženazu doći oko 10.000 ljudi iz svih dijelova BiH, ali i iz dijaspore - kaže Ramiz Salkić, član Organizacionog odbora.

Potvrđeno je da će dženazu klanjati naibu-reis Ismet ef. Spahić.

- Dženaza će, kako to i priliči, imati isključivo vjerski karakter, a osim naibu-reisa Spahića prisutnima će se u ime porodica žrtava obratiti jedino Sumeja Mujkanović, kćerka ubijenog bratunačkog imama Mustafe - govori Salkić. Mustafa ef. Mujkanović bit će, po želji porodice, ukopan u haremu Gradske džamije, iz koje je odveden u logor i kasnije ubijen. Njegova dženaza bit će obavljena dan kasnije.

Svoj dolazak u Bratunac potvrdili su i neki visoki bh. zvaničnici, uz ostale i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Sulejman Tihić. Tijela ubijenih Bratunčana iz Komemorativnog centra Tuzla bit će ispraćena u petak, poslije džuma-namaza.

Bond najavio dolazak

Kliford Bond (Clifford), specijalni izaslanik visokog predstavnika za područje Srebrenice,sa članovima Organizacionog odbora posjetio je lokaciju za ukop i najavio svoj dolazak na dženazu.

Tokom pretposljednjeg dana svoje prve radne posjete ovom području, Bond je imao poseban susret s muftijom tuzlanskim Huseinom ef. Kavazovićem te je posjetio Dom zdravlja u Srebrenici, srednje škole u Srebrenici i Bratuncu i razgovarao s povratnicima u Glogovu kod Bratunca.

Ubacene slike:
srebrenica-potocari-godisnjica.jpg  
Anella

   

Ubio suprugu pa sebe
Napadnuti logoraši iz Bosanske Gradiške

Xobor Ein Kostenloses Forum von Xobor.de
Einfach ein Forum erstellen